14-07-2010

Crumble met rabarber en framboos


Gastblogger Liesbeth van Twee meisjes in de stad,
heeft een heerlijk gerecht voor ons gemaakt!

(4-6 personen)
 
Nodig:


voor het deeg:
85 g speltbloem*
50 g grove havervlokken*
60 g rietsuiker
een halve theelepel zeezout
75 g boter
eventueel 30 g pijnboompitten

voor het fruit:
2 rabarberstelen
80 g frambozen (vers of diepvries)
40 g rietsuiker

(Je kan ook de rabarber weglaten en kiezen voor een mengeling van bosvruchten.
Laat de rietsuiker dan weg.
Die dient om het zure van de rabarber te neutraliseren.)

Je verwarmt de oven voor op 190 graden.
En vet een bakvorm in met boter (geen al te grote, ik gebruikte een ovenschaal van 14 x 10 cm).
Als je pijnboompitten wil toevoegen, dan rooster je deze even in een hete pan zonder boter.
Je mengt de bloem, havervlokken, suiker en eventuele pijnboompitten in een kom.
Je snijdt de boter in stukjes en mengt de stukjes met een vork
gelijkmatig door het bloemmengsel tot er brokken ontstaan.
Zet het deeg minimaal tien minuten in de koelkast.
Je snijdt de rabarber in kleine schijfjes en legt deze met de frambozen onder in de ovenschaal.
Je strooit er 40 g suiker overheen. Zoetekauwen mogen iets royaler zijn met de suiker (bv. 60 g).
Je laat het fruit even staan en giet een deel van het vrijgekomen vocht weg, ongeveer de helft.
Nu kruimel je het deeg over het fruit en zet je de schaal in de oven.
Een half uur tot veertig minuten bakken op 190 graden.
De crumble is klaar wanneer het deeg goudbruin is en het fruit zachtgekookt.


Maak er een zomerdessert van door wat vanille-ijs of yoghurtijs te serveren bij de lauwwarme crumble.
Of zelfgeklopte slagroom.
* Deze ingredienten vond ik in de biowinkel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten